Kutyanapközi

Mire is jó a kutyanapközi?

Számos élethelyzetben lehet segítségünkre egy kutya

napközi.

  • Például ha a szokottnál tovább kell távol maradnunk otthonról.
  • Ha olyan időszakon megyünk keresztül pl. munkánk miatt, hogy nincs elég időnk a kutyára!
  • Ha szeretnénk, hogy biztonságos és szakértő környezetben legyen napközben, ahol sokat játszhat és tanulhat!

Azonban fontos,hogy jól válasszunk napközit.

A Nyakas Gábor kutyanapköziben kicsit másként dolgozunk a ránk bízott kutyákkal

Mint az összes többi esetben így a kutyanapközinél is teljesen másképp látom és gondolom a tökéletes kutyanapközi fogalmát, mint a legtöbb, vagy akár az összes többi ilyen vállalkozás.

Kiemelten odafigyelünk arra, hogy nálunk nincsen tucatszámra össze engedve kutya, így a nap végén a félős kutya még félősebb lesz, az indokolatlanul bátor, vagy agresszív még bátrabb a többi kutyával szemben.

Mindig megkeressük a megfelelő párokat és az esetek 90 %-ában párban vannak kint a kutyák.

Miért fontos ez?

Hiszek abban, hogy lehetőleg azonos méretű, habitusú és korú kutyákat engedjünk össze a napköziben töltött idő alatt.

Ritkább esetben hárman vagy akár négyen is játszhatnak együtt, de ez csak akkor fordulhat elő ha már rutinos kutyákról van szó és ebből a maximum négy kutyából legalább egy a saját kutyánk.

A legtöbb kutyapanzióban elintézik a kutya  mozgatását azzal, hogy összeengedik őket, egész nap rohangálnak. Ne felejtsük el, hogy a már említett félős kutya lehet, hogy még félősebb, az agresszív vagy kezelhetetlen kutya, még agresszívabbá, kezelhetetlenné válik , de nagyon sok nem kívánt viselkedési mintát is felvesznek ilyenkor a kutyák!

Éppen ezért nálunk minden kutyával van külön foglalkozva napközben. Itt gondolok a szükséges minimális tanításra, a megfelelő lemozgatásra (más kutyák nélkül) egy nagy séta, vagy akár kerékpárral történő mozgatás nagy mozgásigényű kutyáknál, vagy akár egy hatalmas labdázás.

Sajnálod kedvencedet magára hagyni? A kutyanapközi remek megoldás lehet számára.

Nagyon fontos hogy minden kutyát boldogabban magabiztosabban okosabban adunk vissza a nap végén a gazdáknak.

Egyeseknek talán furcsa lehet, de egyre több gazdi választja a kutyanapközit kedvence számára. Miért több ez holmi úri huncutságnál?

A kutyák igen nehezen viselik, ha napi 8-12 órát kell otthon, egyedül lenniük, ráadásul bezárva. Nem tudnak üríteni (vagy csak pelenkára), nem mozognak eleget, nem éri őket semmilyen inger. Egész nap csak azt várják, hogy szeretetük tárgya, a gazdi hazatérjen. Elsősorban fontos leszögezni, hogy ha huzamosabb ideig, például munkád miatt előreláthatóan tudod, hogy nem tudsz elég időt fordítani kedvencedre, nem biztos, hogy egy kutya a neked való háziállat. Mielőtt belevágnál, mérlegelned kell, és az állat igényeit is feltétlen figyelembe kell venni.

Miért jó egy kutyanapközi?

Kutyanapközibe nem csak olyan ebek járnak, akiknek gazdája egész nap távol van. Sokan választják ezt a megoldást abban az esetben is, ha csupán néhány óráról van szó. Addig is azt az időt kedvence értékes, hasznos elfoglaltsággal tölti. Egyes ebek pedig olyan szintű szeparációs szorongással küzdenek, ha magukra hagyják őket, hogy az ő esetükben szinte elkerülhetetlen, hogy valaki társaságot nyújtson számukra. Nekik is érdemes lehet kipróbálni egy kutyanapközit.

Nem lesz magányos

Elsősorban azért, mert így kedvenced nem lesz magányos. Épp ellenkezőleg, sok barátot is szerezhet magának, hiszen egész nap játszhat a többi kutyával. Az ebek többsége szinte alig várja, hogy újra mehessen, és találkozhasson pajtásaival. Többek között az is fontos szempont, hogy kutyád így folyamatos felügyelet alatt van. Nem kell aggódnod, hogy valami rossz történik vele, hiszen a napköziben szakértők figyelnek rá, akik azonnal segíteni tudnak baj esetén.

Kieresztheti a gőzt

Egy igazán energikus fajtájú eb számára remek lehet a napközi. Hiszen itt kieresztheti a gőzt, lefáraszthatja magát, így kissé fáradtan, de boldogan mehet haza a nap végén. A többi kutyával való játék nemcsak fizikai, de szociális igényeit is kielégíti. Sok napköziben tanítják az állatokat, így még akár egy-két új trükköt is elsajátíthat kedvenced amellett, hogy mentálisan is megfelelő stimulációban lesz része. Emellett te magad is megnyugodhatsz, hiszen tudod, hogy kutyád jól érzi magát és jó kezekben van.

Mi kell ahoz, hogy a kutyanapközi fogadhassa a kutyádat

Ha kiválasztottad a számodra és kedvenced számára megfelelő kutyanapközit, érdemes előre tájékozódnod arról, miket vigyél magaddal. Általánosságban az ebek oltási könyvét (fontos a bolha és kullancs elleni védelem is), nyakörvét vagy hámját, pórázát és jutalomfalatjait érdemes elvinni.

Csak megfelelően szocializált kutyát vigyél a többiek közé!

Fontos megemlíteni, hogy csak olyan ebet vigyél kutyanapközibe, akit te is szívesen látnál kedvenced közelében. Elsősorban az állat semmiképp se legyen agresszív, és viszonylag jól boldoguljon más négylábúak társaságában. Ha kutyád nem feltétlen kedveli fajtársait, nem agresszív, de feszélyezve érzi magát körülöttük, nem biztos, hogy a kutyanapközi ideális hely számára, hiszen folyamatosan stressz éri. Ebben az esetben kérd ki a napközi véleményét a dologról, esetleg vidd el kedvencedet egy próbakörre. Az is lehet, hogy feloldódik, és rendkívül jól fog szórakozni!

Iratkozz fel hírlevelemre!

Értesülj minden fontos új hírről, blogom nemsokára rendszeresen megjelenő tartalmairól, a Kutyareform, a Dog Tour eseményekről.

Nincs levélszemét küldés! További információért olvassuk el adatvédelmi szabályzatot.